משווקות באגריסיביות על ידי חברות התרופות, חביבות הגיניקולוגים וברירת המחדל של נשים רבות. במקרה הטוב הן מפריעות להתנהלות היום יומית ובמקרה הרע – מסכנות חיים. הסודות שיצרני הגלולה המשולבת לא רוצים שתדעי
17 בפברואר 2020
עד לא מזמן, אפשר היה לחשוב שגלולות למניעת הריון הן הדבר הכי טוב שקרה לנו. בכל זאת, בארצות הברית של שנות השישים, המצאת הגלולה הייתה לא פחות מחגיגה של ממש ושחרור אמיתי עבור נשים פעילות מינית. אבל השנים עברו, תופעות הלוואי הפסיקו לעבור מתחת לראדר והרשתות החברתיות השמיעו את הקולות שחברות התרופות והגיניקולוגים ניסו להשתיק.
למען האמת לא מדובר פה בחדשות מסעירות. קריאה מהירה בעלון המשתמשת המצורף לכל אחת מחפיסות הגלולה חושפת רשימת אזהרות מטרידה. לצד העדויות של הנשים בשטח – היקף הנזקים מתברר. והוא רחב ומשפיע על חייהן. על בסיס יום יומי.
"שנים שאני סובלת ממיגרנות בלתי פוסקות", מספרת מיטל (30) מרמת השרון, "בהתחלה לא ידעתי למה הן פתאום התחילו לי ועוד בכזאת עוצמה, אבל עם הזמן שמתי לב שזה קשור לתקופות שאני נוטלת גלולות למניעת הריון. ניסיתי להחליף לסוג אחר של גלולות, אבל אז נהיו לי מצבי רוח ברמה שאפילו לא זיהיתי את עצמי. כל האנשים מסביבי פשוט סבלו ממני ואני לא ידעתי איך לשלוט בזה ומה לעשות. זו הייתה פשוט הרגשה של חוסר אונים".
"גם אני התחלתי לקחת גלולות למניעת הריון בעקבות הגניקולוג שלי", משתפת רוני (27), "אלא שעם הזמן פתאום קלטתי שזו לא אני – אני לא מתרגשת ושמחה כמו שהייתי רגילה, וגם לא מתבאסת או עצובה. כל הרגשות שלי, היו בווליום נמוך ולא הצלחתי לחוות את המציאות כמו שהיא, מעין אדישות כזאת".
מעבר לתופעות כמו מצבי רוח ושיבושים הורמונליים, יש מי שמעידות על תופעות לוואי מטרידות ביותר כמו נשירת שיער והתקרחות, פיגמנטציה וכתמים על העור, יובש או פטריות בנרתיק, ירידה בחשק המיני, בחילות, דלקות בדרכי השתן, עלייה ברמת הכולסטרול בדם והרשימה עוד ארוכה ומגיעה עד לסכנת מוות עבור נשים עם בעיות בקרישת הדם או נשים מעשנות. מה שמוביל אותנו אוטומטית לשאול את השאלה –למה כולן עדיין ממשיכות ליטול אותה?
מתגלית מקרית לשיטה הפופולרית ביותר
עד לפני שישים שנה, לא היו יותר מדי אמצעים בטוחים למניעת הריון. אישה בוגרת ופעילה מינית יכלה לעשות מעט מאוד כדי להימנע מהריון. מחקרים שנערכו בין שנות ה-30 ל-50 של המאה שעברה, על ידי הכימאים האמריקאיים פרסי לבון ג'ולין, קארל דג'ראסי וראסל מרקר, הצליחו לבודד הורמונים נשיים בצורה סינטטית, כאלו המווסתים את תהליך הביוץ. בחלק מהמחקרים המניעים היו מציאת פתרונות לבעיות פריון או תרופה לסרטן צוואר הרחם, אך כשדוגמית מהתמציות האלו הגיעה אל הביולוג גרגורי פינקוס בשנת 1955, הוא מצא שאם הורמון הפרוגסטרון המלאכותי ניטל בצורת גלולה, הוא מצליח למנוע את הביוץ ולתמרן את המאזן ההורמונלי של האישה.
באופן מפתיע, למרות התגלית, פינקוס לא היה מעוניין לפתח דרך חדשה למניעת הריון. מי שבסופו של דבר עשתה זאת היא מרגרט סנגר, ששימשה באותה תקופה כסניגורית הפיקוח על הילודה בארצות הברית ומצאה מימון כדי לקדם את ההמצאה. בשנת 1957 הגלולה למניעת הריון אושרה לשימוש בצפון אמריקה, והפכה עם הזמן לשיטה הפופולרית ביותר לפיקוח על הילודה בקרב נשות היבשת.
ואכן, בהתחלה היה מדובר בבשורה של ממש עבור המין הנשי. פתאום התאפשר להן לחוות חיי מין פעילים מבלי לחשוש מהריונות לא מתוכננים, פגיעה בקריירה ובלימודים. עד אותה תקופה הפסקת הריונות ומניעת הריונות היו בגדר טאבו, ואילו המצאה זו הייתה גורם משמעותי מאוד בתהליך לשחרור האישה עד ימינו.
איך הגלולות באמת פועלות?
לאורך השנים נערכו לא מעט מחקרים שגילו כי מעבר להשלכות של שינוי המאזן ההורמונלי של האישה על כניסה להריון, הוא גורם כאמור לתופעות המשפיעות על ההתנהגות והבריאות הפיזית של שלה, משבש את מהלך היום התקין, פוגע ביחסים החברתיים שלה עם הסובבים ואף לעיתים מסכן אותה במוות.
הגלולות למניעת הריון המקובלות בימינו, יוצרות את האפקט על ידי דיכוי הפרשת ההורמונים FSH ו-LH, המשפיעים על איברי מערכת הרבייה הנקבית. הגלולה הנפוצה בשוק כאמצעי מניעה, נקראת "הגלולה המשולבת". היא מכילה את הורמון המין הנקבי פְּרוֹגֶסְטִין, ביחד עם הורמון אֶסטרוגן. מקור הפְּרוֹגֶסְטִין מנגזרת סינתטית של ההורמון פרוגסטרון שכידוע לא נספג היטב בגוף האישה.
היצרנים הגדולים מייצרים מגוון מוצרים שההבדל ביניהם הוא במינון נגזרות הפרוגסטרון והאסטרוגן שהם מכילים ולכן ישנם הבדלים קלים, בהשפעתם ותופעות הלוואי שלהם. ישנן נשים המשנות מפעם לפעם את סוג הגלולה שהן נוטלות, והשפעת תופעות הלוואי עלולות להחמיר עקב כך. אבל תופעות שבעבר נשים היו מוכנות לסבול, היום כבר הופכות למטרד והמודעות לאיכות חיים ולחיבור של נשים לגוף שלהן – הולכת וגוברת.
אפשר למנוע הריון גם בלי הורמונים
בעקבות השיח המתגבר על מהפכה הפמיניסטית וההעצמה הנשית, ניתן לראות כי הבחירה בגלולה למניעת הריון כבר לא מובנת מאליה ונמצאת במגמת ירידה. נשים רבות מוותרות על הטקס היומי של נטילת הגלולה בשעה קבועה, ומחפשות אלטרנטיבות ידידותיות יותר לגוף שלהן. כאלו שלא יגרמו להן לסבל של ממש ויאפשרו להן להיות נשים חזקות, עצמאיות ומחוברות לעצמן.
רופאי הנשים לרוב יבחרו בגישה שמרנית וימליצו על גלולות כאמצעי האידיאלי למניעת הריון. אולם בזכות המידע הרב המוצע היום ברשת וחכמת ההמונים, מאוד קל לקחת אחריות על החיים שלנו כנשים ולחפש עבורנו את הפתרון הטוב והמתאים ביותר.
אחת הדרכים המוצעות היום למניעת הריון היא פתילת "פרמטקס" (Pharmatex), שהתחילה את דרכה בצרפת. מדעני חברת Innotech מצאו דרך ליהנות מכל היתרונות של מוצר למניעת הריון, ללא נונוקסינול 9 וללא תופעות לוואי הנגרמות מהשפעת ההורמונים. בזכות החומר Benzalkonium Chloride שהינו קוטל זרע מסוג שאינו מזיק ואינו גורם לתופעות לוואי, וכמובן – אינו הורמונלי.
מעבר לכך, מחקרים מראים כי לשיטה החדשנית יעילות של 97.6% והיא אינה מצריכה שימוש יומיומי, אלא רק בעת קיום יחסים. על מנת להשיג את התוצאה הרצויה, יש להחדיר את הפתילה לעומק הנרתיק לפחות חמש דקות לפני, ולאחר מכן ניתן לקיים יחסים באופן מלא בזכות החומרים הפעילים שעובדים במשך ארבע שעות. הפתילה עצמה נמצאת במקום בטוח שאינו מורגש כלל לשני הצדדים ואינו מפריע בשום צורה.